Zamyslenie sa nad Novembrom a Václavom Havlom

(MZC) Ak by existovala svetová súťaž copywriterov, podľa mňa sa bude súťažiť len o druhé a tretie miesto. Prvé má vyhradené naveky Václav Havel.

Pamätáte si heslá?

  • Nežná revoluce
  • My nejsme jako oni
  • Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávisti
  • Humanitárni bombardovaní

nemali, nemajú a nebudú mať žiadnu konkurenciu. November je podľa mňa najlepšie spracovaná marketingová udalosť v dejinách Československa s Havlom ako guru reklamy a predaja.

Podľa výpovede Alojza Lorenza v Českém rozhlasu ( záznam, prepis)  bol Václav Havel pod veľmi silným vplyvom ŠTB. Od roku 1986 sa komunistická elita Československa mentálne pripravovala na dramatický obrat, ktorý nastal po 17.novembri. Udalosti, ktoré boli spustené, naštartovali dynamický proces s veľkou pravdepodobnosťou monitorovaný a riadený tajnou službou. Pre ŠTB a Lorenza bolo od polovice roka 89 úplne jasné, že Sovietsky zväz stratil geostrategický záujem o strednú Európu. ŠTB už mala len jeden cieľ: aby zmena režimu skončila s čo najmenšími stratami aj pre budúcnosť nášho národa. To znamená, prechodom do iného systému.

Entuziazmus a nadšenie národa boli bezpochyby pravdivé, nadšenie davu na uliciach nebolo nijako manipulované, nenávisť k systému nemuseli ľudia dostávať vo forme propagandy, ale sa s ňou rodili medzi štyrmi stenami domovov v zúfalstve šedých dní neskorého socializmu. Rovnako aj väčšina ľudí vystupujúcich na tribúnach to myslela úprimne a ich radosť z demontáže režimu, ktoráho mali všetci plné zuby, bola nefalšovaná. V tom  období nikto netušil, či sa komunisti nezmôžu na protiakciu, ale každému to už bolo jedno. Nakoniec, bol som účastníkom tých dní a pamätám si radostné rozochvenie a nadšenie z toho, že sa monolit štátostrany rúca. Viem to, zažil som to.

Na pozadí týchto udalostí však dochádzalo k jednaniu socialistických technokratov a pohlavárov s predstaviteľmi opozície, o ktorých vedel režim podľa Lorenza prakticky všetko. Jediné, čo bolo treba zabezpečiť, aby zmena nastala čo najrýchlejšie, najbezpečnejšie v mene „lásky“ – a odpustenia, v ktorom bol zahrnutý generálny pardon pre všetkých, ktorí si brúsili zuby na prístup k novej formy moci a majetku.

To sa udialo a transformácia spoločnosti otvorila nielen priestor pre osobnú realizáciu väčšiny národa a samozrejme aj zlepšenie životnej úrovne v trhovo riadenej, podstatne efektívnejšej spoločnosti, ale aj priestor pre nehanebnú rozkrádačku privatizovaného majetku, v rámci ktorej sa vybraní jedinci dostali k neuveriteľnému osobnému bohatstvu. Ľudia, ako dnešní predstavitelia finančných skupín, využívali kontakty na zahraničné zdroje informácii resp. kapitálu a vytvorili miliardové konglomeráty s medzinárodným dosahom.

Dôkazom dohody a manipulácie je nielen to, že prakticky nik nesedel, nebol nijako potrestaný, či neprišiel o majetok. Naopak, väčšina komunistických pohlavárov či ŠTB pracovníkov a ich potomkovia sa pevne usadili na najvyšších priečkach boháčov, vplyvných ľudí a politikov. Riadenie tohto procesu bolo relatívne úspešné – Československo sa vyhlo obchodným jednaniam, pri ktorých sa strieľali obchodní konkurenti zo samopalov, ako sa to dialo svojho času v Moskve, taktiež bola zmena realizovaná veľmi rýchlo, aby nemohlo neskôr dôjsť k spochybňovaniu nárokov horných desaťtisíc.

Životná úroveň väčšiny obyvateľstva sa zlepšila, ale dá sa povedať, že až na pár výnimiek je spoločnosť aj po 25 rokoch riadená  podobným okruhom ľudí, ktorí mali významný vplyv aj pred rokom 1989.

 

Zdroj:

Pridaj komentár